Toivottavasti edessä on pitkä ja sopivan kuuma kesä. Sen aikana Laatokan-Karjalan luonnonystävät pureutuvat niittyihin ja ketoihin ”Parikkalan ja Rautjärven perinnebiotooppien pelastusohjelma”-hankkeen siivittämänä.

Työ käynnistyy ke. 27.5.2009 klo. 17.30. Silloin Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija Juha Jantunen tulee opettamaan, kuinka tunnistamme vielä pelastettavissa olevat perinnebiotoopit. Aluksi kokoonnumme Parikkalaan Kägösen kellaritilaan. Luennon jälkeen suuntaamme Koitsanlahden Hovin ympäristöön syventämään saamaamme oppia maastossa. Tilaisuus on avoin kaikille ja kahvitkin juodaa. LKLY:n jäsenien osallistuminen on erityisen tärkeää, koska perinnebiotooppien etsimisen lisäksi koulutus kartuttaa projektin talkootyöpottia (tavoite 260 tuntia), jolla katetaan osa kustannuksista.

Heti kesäkuun alusta suunnataan retkille kulttuurimaisemiin ja etsitään Parikkalan ja Rautjärven alueelta kaikki mahdolliset niityt, kedot ja vanhat laitumet pieniäkään plänttejä ylenkatsomatta. Paikkatiedot ja lyhyt kuvaus toimitetaan allekirjoittaneelle mieluimmin emailina. Alueille tehdään kesän aikana ostopalveluna kattava luontokartoitus ja hoitosuunnitelma.

Hoidettavaksi kelpaavien alueiden maanomistajien kanssa neuvotellaan tulevana talvena - he tietysti lopulta sanelevat, mitä heidän maillaan tehdään vai tehdäänkö mitään. Omistajien lisäksi avainasemassa ovat yhdistykset: uudet EU-säädökset antavat niille mahdollisuuden vuokrata perinnebiotooppeja hoidettavakseen. Työstä saa kohtuullisen korvauksen. Kun hoitorahahakemukset on jätetty pannaan viikatteet ja vesurit heilumaan kesällä 2010 – siellä minne on lupa saatu. Jos hyvää tahtoa riittää, voimme vielä pelastaa melkoisen osan Laatokan-Karjalan hienoimmista luontotyypeistä. Mitä olisikaan tämä seutu ilman kukkivia kunnaita ja niillä lepattavia ja pörrääviä hyönteisiä? Ellemme nyt tartu toimeen, kohta on liian myöhäistä!

Perinnebiotooppikesä huipentuu su.19.7.2009. Silloin saamme vieraaksemme aiemmin Luontoillastakin tutun kasvituntijan, Seppo Vuokon. Klo 12 -17 tutustumme hänen opastuksellaan Koitsanlahden Hovin ympäristön kasviloistoon. Yhdistys tarjoaa pientä purtavaa. Mukaan vain halu oppia, ehkä kasvikirja ja suurennuslasi.

Blogi ja muutakin muistettavaa

Perinnebiotooppien pelastusohjelman etenemistä voi seurata tästä blogista.

Perinnebiotooppeihin liittyy myös valtakunnallinen Luonnonkukkapäivä su 14.6.2009. Silloin jos koskaan kannattaa lähteä etsimään ketoja ja niittyjä. Edellisenä päivänä la. 13.6.2009 järjestetään Simpeleen pääkirjaston alueella ”Suvikuun juhla”, jossa myös luontoväki esittäytyy. Tervetuloa sinnekin. Vaikka internet on niin tätä päivää ja myös LKLY sitä entistä enemmän käyttää mikään ei voita henkilökohtaista kohtaamista. Tuttujen kesken nettiviestintäkin soljuu paremmin. Yhtä kaikki, lähettäkää allekirjoittaneelle emailosoitteenne, niin voimme pitää tiiviimmin yhteyttä. Jäsenkirjeet ovat hankalia ja kalliita, netti nopea ja ilmainen.

Nähdään viimeistään Ketoillassa 27.5.2009 ja pelastetaan perinnebiotoopit!

Rainer Rajakallio, LKLY pj

rainer.rajakallio@pp.inet.fi